#

Охлювът в козметиката - от древността до наши дни


Ползите от слузта на охлювите е известна още от древен Египет и Вавилон. Хипократ  редовно  ги  е прилагал при кожни раздразнения и възпаления, наблюдавайки благотворното влияние, което те са имали върху пациентите.

В наши дни, най-разпространената теория е, че интересът е бил провокиран от откритието, че работниците във фермите за охлюви имали изключително гладка кожа на ръцете. Оттук започва и по-задълбоченото изследване на състава на слузта от охлюви. Това провокира и нейното голямо възраждане през последните години. Тръгва от Япония и бързо завладява и Европа.

За разлика от древността, когато охлювите са използвани в жива терапия, пускайки ги свободно да пълзят по тялото, днес тяхната слуз се използва като основа в много от продуктите на бялата козметика.

Иновативната козметика в наши дни намира начин да се възползва от ценното вещество по хуманен начин - „ доене“ на охлювите, производството на слуз се стимулира чрез вибрации, без това да ги наранява по какъвто и да било начин.
В последните години учените насочват вниманието си върху изучаването на този секрет. Изследванията показват, че кожата на охлювите е много близка до структурата на човешката. Когато охлювът нарани черупката си започва да произвежда специфична слуз, различна от тази, която му помага да се предвижва.  Тази слуз се нарича муцин, тя е по-плътна и гъста, а най-характерното за нея е, че стимулира възпроизводството на клетките и по този начин спомага за възстановяване на черупката .Тя е изключително богата на протеин, на колаген, на витамин С, А, Е, както и на мед, цинк и желязо. Цялото това богатство се допълва и от факта, че муцинът не дразни кожата и е изключително подходящ за хора с чувствителна и акнетична кожа. Притежава уникалното свойство да създава защитен слой, който не пропуска влага, но пропуска въздух. По този начин кожата е дишаща и в същото време перфектно хидратирана.

Ползите от козметиката с екстракт от охлюв са неоспорими.

Първо, козметиката, съдържаща ценният секрет ускорява клетъчната регенерация. Тя забавя процесите на стареене, изглажда кожата и бръчките и намалява тяхната дълбочина. Основната причина за това е естественото съдържание на хиалуронова киселина в муцина. Магичното действие на хиалурона се дължи на способността му да задържа водата в клетките. А както знаем липсата на хидратация е основна причина за появата на бръчки. Запазвайки водният баланс в клетките, се запазва и еластичността на кожата, както и нейната младост.

Втората, не по-малко значима полза е противовъзпалителното действие върху проблемната кожа. В муцина се съдържат големи количества ензими и пептиди, които ускоряват лечението на възпаленията. Благотворно влияние има и при лечение на акне, като предотвратява повторната му поява, убивайки бактериите, които го причиняват.И не на последно място-ефикасно ексфолира кожата. Това се дължи на голямото количество витами А и гликолова киселина, които помагат за по-бързото  подменяне на старите с нови клетки, а и с това на по-бързото заличаване на белезите от акне и рани.

Прекрасната хидратация, по-бързата регенерация, по-високата защита от свободните радикали, са само част от причините, които могат да ни накарат да се доверим на козметиката с екстракт от охлюв. А може би най-основателната причина е желанието ни да постигнем завидната кожа на египетските богини.


Натурелина :)

Тел. за поръчки 0882 266 563
Въпроси и запитвания sales@naturelina-bg.com
GPS координати 42.610465, 23.097375